İmplant Tedavisi

Diş eksikliklerinde implant tedavisi uzun ömürlü bir çözümdür. Diş hekiminizin tavsiyesi ile yapılacak implant tedavisi sayesinde; dişlerinizin hem görünümü, hem de fonksiyonelliği orijinal dişiniz gibi olacaktır.

İmplant tedavileri ortalama 3 ay içerisinde sonlanmaktadır.İyileşme sürecinden sonra diş hekiminiz implant üzerine yapılacak kuronunuzu (kaplama – porselen diş) hazırlamaya başlayacaktır. Bu süreç CEREC ile 1 saatte sonuçlanırken konvansiyonel ölçü yöntemleri ile 10 gün sürecektir. Klinimizi tercih ederek bizi onurlandırabilir, implantoloji ve kozmetik diş hekimliği tecrübemizden faydalanabilirsiniz.


Diş eksikliklerinde implant tedavisi uzun ömürlü bir çözümdür. İmplantın uzun ömürlü olabilmesi için genel sağlığınızla ilgili bazı şartların değerlendirilmesi gerekmektedir. Diş hekiminizin tavsiyesi ile sadece görünümü değil, aynı zamanda fonksiyonelliği de orijinal dişiniz gibi olacaktır. Tek diş eksikliklerinde implant yapılabildiği gibi çoklu diş eksikliklerinde köprü, ya da hareketli protez destekli implantlar ya da tüm ağız implant tedavisi yapılabilir.

İmplant tedavisi ciddi birtakım cerrahi müdahaleden sonra yapılır ve bazen 1-1,5 yıl süren tedaviler olabilir. Ancak genelde implant tedavileri 3 ay içerisinde sonlanmaktadır. Diş çekim bölgesinin hazırlanmasının ardından (diş çekilmesi ya da kemik grefti ile çekim bölgesindeki kemiğin kalitesinin artırılması işlemlerinden sonra) bir sonraki adım implant uygulamasıdır. Ortalama 3 aylık bir iyileşme sürecinden sonra diş hekiminiz implant üzerine yapılacak kronunuzu (kaplama – porselen diş) hazırlamaya başlayacaktır. Bu süreç CEREC ile 1 saatte sonuçlanırken konvansiyonel ölçü yöntemleri ile 10 gün sürecektir. Kliniğimizi tercih ederek bizi onurlandırabilir, implantoloji ve kozmetik diş hekimliği tecrübemizden faydalanabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular
İmplant diş tedavisi her hastaya uygun mudur?

Hastanın var olan kemik kalitesi, yüksekliği ve genişliği implant için yeterli olmalıdır. Tedavi süresince ve öncesinde implant çevresinde olan diş etinin de sağlıklı olması gerekir. Hastanın genel sağlık durumu iyi ise veya kontrol edilebilir seviyede rahatsızlıklarının olduğu durumlarda hastaya implant diş tedavisi uygulanabilir. Hastada beklenilmeyen veya istenmeyen kemik kayıpları var ise ileri cerrahi teknikleri ile yine implant diş tedavisi yapılabilmektedir.

Neden implant diş tedavisi?

Çünkü, implant diş eksikliği söz konusu ise dişin yerine alabilecek en iyi materyaldir. Biyo uyumlu materyallerden üretilen implantların uygulanması da çene kemiği içine yerleştirerek gerçekleştirilir./

Diş çekildikten ne zaman sonra implant yapılır?

Tek kökü olan ve gerek kök ucunda gerek çevresinde iltihabi doku içermeyen dişlerin çekimi sonrası derhal implant uygulanabilir. Bazen ise derhal uygulama için 2 ya da 3 hafta beklenebilir. Birçok vakada ise çekim sonrası 5-6 ay beklenmesi gerekebilir. Bununla birlikte bölgede ihtiyaç duyulan fonksiyonun önemine göre implant materyalinin tipi, boyu, çap değiştirilebilir. Sonuç olarak bilinmesi gereken, bu farklı uygulamaların detaylı tetkik ve muayeneler sonrasında oluşturulabileceğidir.

İmplant yerine köprü yaptırmak daha mı uygun?

Birçok hasta implantın ücretinden yakınıyor fakat köprü tedavisi ekonomik açıdan implanta oranla daha uygun olsa da bu tedavide 1 diş eksikliği için 3 diş yapılmak zorunda kalınıyor. Dolayısıyla bir implant ve bir dişe vereceğiniz ücret arasındaki çok büyük fark olmuyor. Bunun yanında diş eksikliği için kesilen diğer dişler de sizin zararınıza oluyor.

İmplant diş tedavisinin yapılamadığı durumlar neler?

  • Kontrol altında olmayan sistemik durumlar
  • Ağır böbrek rahatsızlığı olanlar
  • Yabancı cisimlere karşı doku reaksiyonu olanlar
  • Kontrol edilemeyen kan hastalığı olanlar
  • Yeni radyoterapi görmüş hastalar
  • İlaç bağımlılığı
  • Alkol bağımlılığı
  • Kontrol altına alınamayan diyabet hastaları
  • Alveolar kemik hastalığı olanlar
  • Ağız hijyeninin yetersiz olduğu hastalar
  • Kemik hacminin tamamlanamayacak kadar yetersiz olduğu durumlar
  • İleri periodontal hastalıklara sahip hastalar için implant tedavisi uygun değildir.

Vücudum implantı kabul eder mi?

İmplant, titanyumdan yapılmıştır. Bilimsel araştırmalar neticesinde titanyum ile ilgili herhangi bir alerjik durum tespit edilmemiştir. Titanyum, doku dostu bir metaldir. Bu yüzden, implantı vücudun kabul etmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Fakat bu implant diş tedavisinin %100 başarılı olacağı demek değildir. İmplant diş tedavisinde başarı oranı, implant çene kemiğine yerleştirildikten ve üst yapısı uygulandıktan sonra kemiğe entegrasyonun devam etmesine bağlıdır. Operasyon sırasında steril ortamın bozulması veya implant diş tedavisinden sonra ağız hijyenine dikkat edilmemesinden kaynaklı olarak implant çene kemiğinden ayrılabilir. İmplantta ağız bakımı çok önemlidir, çünkü ağız içinde var olan mikroorganizmalar iyi temizlenmediği taktirde iltihaba yol açabilir.

İmplantların avantajları neler?
  • Takma dişlerin yerine yapılacak harika bir çözümdür.
  • Sağlıklı kemik dokusunu korur.
  • Biyolojik olarak uyumludur.
  • Diş implantı için yapılan masraflar hayat boyu kullanacağınız bir tedavi için yapılan harcamadır.
  • Kanserojen değildir.
  • Diş implantları paslanmazlar
  • Titanium diş implantları alerjik değildir, toksik etkileri yoktur.


    İmplant diş tedavisi uygun koşullarda yapıldığı taktirde;

  • %99 oranında bir başarılı sonuç alınması,
  • Titanyumdan yapıldığı için çene kemiğine ve diş etine uyumlu anti-alerjik olması,
  • Doğal dişe en yakın tedavi seçeneği olması,
  • Diş eksikliklerinde oluşan boşluktan kaynaklı kemik erimesini engellemiş olması,
  • Diş dokusunu korumuş olması,
  • Çiğneme fonksiyonunun konforlu olabilmesi avantaj olarak sayılabilir.


    İmplant kullanımının artmasının sebepleri;

  • Ortalama insan yaşam süresinin artması,
  • Yaşlanmaya bağlı diş kaybının artması,
  • Tam dişsiz ağızlarda sabit implant üstü protez ile doğal dişler gibi kullanılması,
  • Yüz estetiğini ve kas dokusunu koruması,
  • Yan dişlerin kesilmesine gerek kalmadan tek diş implant yapılabilmesi,
  • Hareketli ve tam protezlerin verdiği rahatsızlığı engellemiş olması,
  • Köprü tedavisinden daha hijyenik ve uzun ömürlü olması sayılabilir.
Dental implant cerrahisinin riskleri neler?

Dental implant cerrahisinde, tüm diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi bazı komplikasyonlar olabilir. Bu komplikasyonlar çok nadir olarak görülür ve genellikle kolaylıkla tedavi edilebilir. Cerrahi sonrası doktorunuzun tavsiyelerine uyduğunuz sürece bu komplikasyonlarla karşılaşmadan rahat bir tedavi süreci yaşayabilirsiniz. İmplantın deneyimli bir cerrah tarafından yerleştirilmesi önemlidir, bu yüzden bilinen tecrübeli bir kliniği seçmeniz risklerinizi en aza indirecektir. İmplantın doğru uygulanması ve kemikte daha az travma oluşturulması, hastanın tedavi ve iyileşme sürecinin kalitesinde büyük önemi vardır.

İmplant cerrahisi sonrası olası kanama problemleri ve anestezinin etkisi nedeniyle araba kullanmanız önermemekteyiz. İki saat kadar birşey yenilmemeli ve içilmemelidir ve yine herhangi bir fiziksel aktiviteden kaçınılmalıdır. (sauna, yüzme, fitness, vb.) Ayrıca enfeksiyon riskine karşı, lütfen doktorunuzun ağız hijyeni için yaptığı tavsiyelere uyunuz ve ilk 3-4 gün ağız yıkama sularından kullanmayınız, hekiminizin verdiği ağız gargarasını 24 saat sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. Cerrahi bölgeyi emmeyiniz, tekrar kanamaya sebep olacaktır ve iyileşme sürecini uzatıp enfeksiyon riskini artırmış olursunuz.

İmplant cerrahisi sonrası bazı komplikasyonlar görülebilir. Bunların bilincinde olmak gerekir. Bu komplikasyonlar şunlardır: – İmplant bölgesinin enfeksiyonu, – Cerrahiye komşu dişlerin, sinirlerin ya da damarların hasar görmesi, – İmplantın düşmesi, – Sinüs problemleri (sadece üst çeneye yapılan implantlarda olabilir) – Uzayan kanama zamanı.

İmplant tedavisi için uygun bir hasta mıyım?

Dental implantlar çene gelişim süreci tamamlanmış (18 yaş), yeterli miktarda kemiği olan hemen her yaştan insana rahatlıkla yapılabilir. Ancak bazı durumlarda komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Bunların bilincinde olmak gerekir. Örneğin; Sigara Tiryakiliği: Tedavi sürecini etkileyerek iyileşmeyi olumsuz etkiler, komplikasyon riski fazladır. Aşırı Alkol Alımı: Diş etlerinin iyileşmesini geciktirir. Periodontal Diş Eti Rahatsızlığı: İmplant tedavisi öncesi mutlaka tedavi edilmelidir, çünkü kemik kaybının başlıca nedenlerindendir. Immun Sistem Rahatsızlıkları: Steroidler, radyasyon terapisi gören hastalar, oto immün hastalığı. Diş Gıcırdatanlar (Bruxism): Diş gıcırdatması olan hastalarda porselen kaplamaların kırılmaması için mutlu gece plağı yapılması gerekir. Şeker Hastalığı: Şeker hastalığı iyileşme sürecine etkiler ve bazen implantın kemiğe entegrasyonunda problem olabilir. Kontrol altına alınmış hastalar ise rahatlıkla tedavi yaptırabilirler.

Diş gıcırdatanlar da implant yaptırabilir mi?

Bu sorunun cevabı; ‘EVET, yaptırabilirler.’ Bruxism, implant tedavisinin önünde bir engel değildir. Bu tür durumlarda yapılması gereken tek şey bir gece plağı yaptırmaktır. Diş gıcırdatan kişiler çenelerini sıkarak doğal diş, implant ve porselen kronlara normalden daha fazla kuvvet uygularlar. Bu tür durumlarda diş kaplamaları, köprüler ve protezler daha sert materyallerden yapılabilir. Bazı durumlarda birden fazla implant ile bölgenin desteklenmesi gerekebilir. Gece plağı, tedavi sonunda mutlaka kullanılması gerekir.

İmplantımı ne kadar kullanırım?

Bu sorunun cevabı çok basit. ‘Bir ömür boyu.’ Diş hekiminizin uyarılarına tamamen uyar ve gereken tüm kontrolleri zamanında yaptırırsanız implantınızı ömür boyu kullanabilirsiniz. Ağız sağlığınızda bir değişiklik olmaz ise ya da genel sağlığınızda implantın tedavisini etkileyecek bir sağlık problemi yaşamadığınız sürece implantınızı ömür boyu kullanabilirsiniz.

Dental implant cerrahisi aşamaları neler?

Tüm implant süreci hastadan hastaya değişir. Her vaka kendi içinde özel olarak değerlendirilir. Bu demektir ki, ortalama 100.000 değişik varyasyon ile implant tedavi planlaması yapılabilir. Bu yüzden kendi özel durumunuz hakkında bilgi almak için mutlaka hekiminize danışınız.