Porselen Laminate Veneerler
Diş eksikliği ağız sağlığı ve diş estetiğini büyük oranda etkileyen bir durumdur. Estetik diş hekimliği başlığı altında porselen kaplamalar, yaprak porselen, kompozit laminalar, bonding uygulamaları, gülüş tasarımı, diş beyazlatma, inley-onley uygulamaları, recontouring gibi işlemler yapılabilmektedir. Protetik diş tedavisi ise, eksik olan diş veya dişlerin yerine o dişin fonksiyonunu ve estetiğini sağlayan yeni bir diş uygulanmasını sağlar. Bu tedaviler diş üzerine yapıştırılan (simante edilen) sabit kron ve köprüleri ya da takıp çıkarılan hareketli protezleri içerebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Porselen Lamina Kaplamalar halk arasındaki adıyla yaprak porselenler ne demektir?
Dişlerin şekillerini ve renklerini kalıcı bir şekilde değiştirmek amacıyla kullanılan bir tekniktir. Kişinin beklentisine, diğer diş ve diş etleri ile dudak yapısına uyum sağlayabilen parlak, düzgün ve doğal gülüşlere sahip olmalarını sağlayan çok ince porselenlerdir. Laboratuvar ortamında hazırlanan laminalar diş hekimi tarafından dişin ön yüzeyine yapıştırılır.
Hangi durumlarda Yaprak Porselen uygulanır?
Porselen Laminalar yapılırken kaç kere diş hekimine gitmeliyim?
Porselen lamina tedavisi diğer çoğu klinikten farklı olarak kliniğimizde genellikle tek seansta tamamlanır. Ancak bazı özel durumlarda ikinci seans gerekli olabilir. Randevunun uzunluğu dişin durumuna ve kaç adet laminanın hazırlanacağına göre değişir. Diş etlerinin estetiği ile ilgili başka işlemler de gerekiyorsa önce dişeti tedavileri tamamlanır, daha sonra laminalar ile ilgili tedaviye geçilir.
Porselen Laminalar yapılırken ağrı hisseder miyim?
İşlem sırasında genellikle ağrı duyulmaz. Ancak bazı durumlarda lokal anestezi yapılarak hastanın işlem sırasında ağrı duymaması sağlanabilir. İşlem sonrası ise yapıştırma seansına kadar dişinizi korumak amacıyla geçici laminalar yerleştirilecektir. Böylece bir sonraki seansa kadar hasta estetik bir sorun yaşamaz ve hassasiyet önlemiş olur.
Porselen Laminaların yapımı nasıldır?
İlk seansta porselen laminaların daha sonradan yerleştirilebilmesi için diş yüzeyi hazırlanacaktır. Dişin ön yüzeyinden yaklaşık 0,5 mm kalınlığında mine dokusu kaldırılıp ölçü alınacaktır. Bu işlem sırasında mine dokusu yüzeysel olarak alınır, mine dokusunun tamamı kesinlikle alınmaz. Alınan ölçüye göre dişe uygun renk ve formda, gülüşü tamamlayacak, hemen hemen yaprak kalınlığında porselen laminalar yapılacak ve dişe uygun renkte özel yapıştırıcılar ile yapıştırılacaktır.
Porselen Laminalar’ın önceden nasıl görüneceğini anlayabilir miyim?
İlk muayenede dişler kesilmeden önce hasta ağzından ölçü alınır. Elde edilen model ile laboratuarda özel bir malzemeden mock-up (prova çalışması) uygulaması yapılır. Böylece diş hekimi ve hasta 3 boyutlu bu model üzerinde ve ağızda istedikleri değişiklikleri yapabilirler ve nihai estetik görünümün nasıl olması gerektiğine karar verebilirler.
Porselen Laminalar neden daha estetik bir görünüm sağlar?
İnce yapılı porselen laminalar doğal diş minesine benzer, çünkü diş minesi gibi şeffaftır. Doğal diş üzerine ışık geldiğinde yansımaz, diş minesinden geçerek altındaki opak (ışık geçirmeyen) dentin dokusuna nüfuz eder.
Lamina da diş minesi gibi şeffaf olduğundan dişte parlak bir görünüm sağlar. Mat ve doğal olmayan görünüm engellenmiş olur.
Porselen Laminalar’ın avantajları nelerdir?
Porselen Laminalar’dan sonra nelere dikkat etmeliyim?
Porselen Lamina’lar yapıştırıldıktan sonra dişlerinizin doğal bir parçası gibi olacaktır. Yine de porselen laminalarınızın hasar görmemesi için, tırnak yeme, kalem ısırma, diş gıcırdatma ve sıkma gibi alışkanlıklardan ve sert gıdaların ön dişlerle ısırılmasından kaçınmak gerekir.
Porselen Laminalar kimlere yapılamaz?
Porselen Laminalar’ın klasik porselen kaplamalara göre avantajları nelerdir?
Porselen kaplamaların dişe uygulanabilmesi için dişten 2 mm dokunun çepeçevre kaldırılması gerekir. Porselen laminalar için ise sadece ön yüzdeki mine tabakasından 0,3 – 0,5 mm kaldırılması yeterli olacaktır.
Porselen Laminalar’ın bakımı nasıl yapılmalıdır?
Ağız boşluğunda çok sayıda bakteri bulunduğu için tüm restorasyonlar çürük oluşumu açısından risk taşırlar. İyi bir ağız hijyeni sağlamak, diş ve lamina birleşimini mümkün olduğu kadar temiz tutmak laminalarınızın ömrünü uzatacaktır. Bu amaçla rutin ağız bakımınızı (diş macunu, diş fırçası, diş ipi ve arayüz fırçası) ve rutin hekim kontrolleri aksatılmamalıdır.