Sabit Ortodontik Tedavi (diş teli tedavisi) nedir?
Bütün süt dişleri düşmüş ve daimi dişler ağıza yerleştikten sonra (ortalama 12 yaş) uygulanan ortodontik tedavidir. Dişlerin ön yüzeylerine braket denilen kare şeklinde, ufak, paslanmaz çelikten yapılan veya porselen (şeffaf) tutucu parçaların sabitlenmesi ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesini sağlayan ortalama 1.5 -2.5 yıl süren tedavidir.
Ortodontik Tedavi’de kullanılan braket çeşitleri nedir?
Ortodontik tedavilerde metal (paslanmaz çelik) veya porselen (şeffaf) braketler veya diğer bir adı ile diş telleri kullanılır. Bu diş telleri dişlerin ön yüzlerine uygulanır. Dişlerin iç yüzeyine uygulanan sisteme ise lingual ortodonti denilmektedir. Bu sistemde diş tellerinin hepsi iç tarafta olduğundan dışardan tel gözükmez.
Son dönemlerde klasik braket sistemlerinin yanı sıra kapaklı braketler üretilmeye başlanmıştır. Kapaklı braketlerde diş hareket hızı klasik sisteme göre daha hızlıdır. Kapaklı braketlerin de yine şeffaf ve metal olanları vardır. Braketlerin alternatifi olarak şeffaf plaklarla (invisalign) da ortodontik tedaviler yapılabilmektedir. Bu tedavide diş teli yani braketlerin yerine dişleri saran şeffaf plaklar kullanılmaktadır. Kuvvet diş teli yerine bu plaklar vasıtasıyla dişlere iletilir.
Sabit Ortodontik Tedavi dişlerime zarar verir mi?
Ortodontik tedavi dişlere zarar veren bir tedavi değildir aksine dişlerin düzgün konumlanmalarını sağlayarak daha düzgün bir ağız içi dengesi sağlanmasına yardımcı olur.
Sabit Ortodontik Tedavi dişlerimi çürütür mü?
Ortodontik tedavinin dişleri çürütme gibi bir yan etkisi yoktur. Dişlerin çürümesi ağız temizliğinin yeterli miktarda sağlanmamasından ötürü ortodontik tedavi görülse de görülmese de ortaya çıkacak bir sonuçtur. Buradaki en önemli husus diş telleri ağzımızdayken temizliğe gösterilmesi gereken özendir.
Ortodontik Tedavi dişlerimde ağrıya sebep olur mu?
Ağrı hissi kişiden kişiye değişmekle birlikte, diş telleri ilk takıldığında dişlere belirli miktarda kuvvet uyguladığı için hafif bir ağrı hissi oluşabilir. Ağrı hissinin olduğu durumlar genellikle 2-3 gün içinde normale döner. Sürekli ve şiddetli ağrı söz konusu değildir. Ağrının çok düşük olmasını arzu ediyorsak diş tellerinin bakımının iyi yapılması gerekir.
Sabit Ortodontik Tedavi dişlerimin rengini değiştirir mi?
Diş teli tedavileri dişlerin rengini değiştirmez. Renk değişikliğinin görülmesinin sebebi beslenme alışkanlıkları (kola, çay, kahve, sigara, şarap vb.) ve ağız temizliğinin iyi yapılmamasıdır.
Sabit Ortodontik Tedavi’de bazı dişler mutlaka çekiliyor mu?
Ortodontik tedavide dişlerin çekilmesi rutin olarak planlanabilen bir durumdur. Dişlerin üzerinde bulundukları çenelere boyut olarak fazla gelmesi durumunda çekimli ortodontik tedavi düşünülür. Bir diğer önemli kriterimiz ise kişinin profil görüntüsüdür. Çekim yapılmadan dişlerin çeneler üzerinde düzgün dizilimi dudakları aşırı derecede ileri itebilir ve kişinin profil görüntüsünü bozabilir. Bu gubu durumlarda da yine çekimli ortodontik tedavi daha iyi bir seçenektir. Dişlerin çekilmesi vahim bir durum gibi algılansa da kişinin estetik ve ağız sağlığını olması gereken seviyeye getiren ve sık uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Ortodontik Tedavi için sağlam dişlerin çekilmesi bana mantıklı gelmiyor?
Bize en çok sorulan sorulardan birisidir. Hatta hastalarımız çekimsiz ortodontik tedavi yapacak hekim arayışı içine girer. Daha açıklayıcı olması için örnek vermek gerekirse bir çok tanıdığımız kişinin 20 yaş dişleri çapraşıklık yaratma riski, ağız hijyeni veya yerinin olmamasından dolayı çekilir. Ama sonuç olarak onlar da sağlam dişlerdir. Ortodontistler hastanın tedavi sonrası muhtemel profil görüntüsü, simetri gibi estetik kaygıların gözetilmesi ve dişlerin dizildiği çenenin darlığı gibi etkenleri bir arada değerlendirerek diş çekilmesi veya çekilmemesi kararını verirler.
Dişler çekildikten sonra boşluk kalır mı?
Hayır kalmaz. Dişler çekildikten sonra diş telleri ile ön ve arkada bulunan dişler kaydırılarak çekim boşlukları kapatılır. Ortodontiste muayene olduğunuzda ondan diş çekimli ortodontik vaka örnekleri isteyebilirsiniz.
Ortodontik Tedavi sırasında diş telleri konuşmamı kötü şekilde etkiler mi?
Dişlerin ön yüzeylerinden destek alınarak yapılan ortodontik tedaviler kişinin konuşmasını etkilemez.
Ortodontik Tedavi’lerde muayene sıklığı nedir?
Ortodontik tedavilerde kontrol muayene aralıkları 4-6 hafta arasında değişir. Çekimli ortodontik tedavilerde bu süre ilk aylarda daha sık olabilmektedir.
Braketler sökülürken dişlerim zarar görür mü?
Braketlerin (diş tellerinin) sökümü esnasında dişler zarar görmez. Braketler çıkartılırken yapıştırıcı madde diş yüzeyinden ayrılır. Diş minesinden kayıp görülmez. Diş telleri söküldükten sonra mutlaka temizleme ve cila işlemleri yapılmalıdır.
Diş telleri çıkarıldıktan sonra çapraşıklığım geri döner mi?
Diş tellerinin söküm aşamasında ön 6-8 dişin dil tarafından tutunan ince bir sabitleyici tel ile dişler birbirlerine sabitlenir. Böylece elde edilen olumlu sonucun geri dönmesi önlenmiş olur. Bu tel kesinlikle dışarıdan görünmez. Ortodontik tedavi bittikten sonra mutlaka ortodontistinizin size ön gördüğü kontrollere uyunuz.
Sabitleyici tel konuşmamı bozacak mı?
Genellikle ortodonti hastalarımız bu tele 1 hafta içinde alışır hatta varlığını unutur. Bu sabitleyici teller konuşmanızı etkileyecek kadar kalın değildir.
Sabitleyici diş telimin kenarı koptu ne yapmalıyım?
Olabildiğince erken dönemde, telin dişe olan uyumu bozulmadan ortodontistinize başvurun.
Sabitleyici diş telim tamamen çıktı ne yapmalıyım?
Sabitleyicinin tamamen yerinden çıkması dişlerin 1-2 gün içinde dahi hafif çapraşıklığın geri dönmesine sebep olabilir. Bu sebeple en kısa zamanda yenisini yaptırmak için ortodontistinizden randevu alın.
Sabitleyici diş teli ne kadar ağzımda kalacak?
Bu telin ortalama olarak en az 5 yıl ağızda kalması tercih edilir. Bazı durumlarda ömür boyu kullanımı gerekir ortodontistiniz bu konu ile ilgili sizi bilgilendirecektir.
Fonksionel çene ortopedisi nedir?
Fonksiyonel çene ortopedisi küçük yaşlardan itibaren çocukların fiziksel gelişimlerinin takip edilerek büyüme ve gelişimin bazı apareyler ile yönlendirilerek ileride doğabilecek ortodontik problemlerin önüne geçmektir.
3-6 yaş arası Ortodontik muayene neden çok önemlidir?
Erken dönemde çapraz kapanışların ya da yalancı sınıf 3 kapanışların bile kısa sürede basit müdahaleler ile düzeltilebildiği düşünülürse bu yaşlarda mutlaka ortodontik muayene şarttır.
3D Ortodonti Analizi nasıl yapılır?
Diş ve çenelerin ölçüsünün alınması sonra ortodontik yazılımlar sayesinde 3D analizler yapılır ve tedavi bitimi hastaya tedavi sonuçları gösterilebilir.