Porselen ve Zirkon Kuron

Zirkonyum Porselen dişler ile gülüşünüzdeki estetik değişimi yakalayın. Zirkonyum porselen dişlerin ışık geçirgenliği ve güçlendirilmiş yapılarıyla dişlerinizde mükemmel görünüm, estetik görünüş sağlar.

Estetik diş hekimliğinde gün geçtikçe metal içeren porselenlerden vazgeçiliyor. Daha sağlıklı, daha estetik ve daha dirençlilik gibi istediğimiz tüm özelliklere sahip olan bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır.

Zirkonyum esaslı porselenleri hem ön dişlerde kullanabilecek kadar doğal olmaları, hem de arka dişlerde kullanılabilecek sağlamlıkta olmaları sebebiyle güvenle tercih etmekteyiz. Bu sistemler hekimin ve hastanın hayatını daha kolay hale getirmektedir ve kişilerin yaşam kalitesini arttırmaktadır.


Zirkon Kuron; hasarlı bir dişi yeniden eski haline getirmek için yapılan protetik bir uygulamadır. Amacı dişi güzelleştirmek, sağlamlaştırmak ve korumaktır.

Porselen Köprü ise; bir veya birden fazla dişin kaybı durumunda, komşu dişlerden destek alınarak boşlukları doldurmak için uygulanan bir tedavi şeklidir. Günümüzde ise, implant yapılamayan durumlarda tercih edilen bir tedavi seçeneği haline gelmiştir.

  • Yeterince diş desteğinin olmaması durumunda büyük bir dolguyu restore etmek için,
  • Zayıf dişlerin kırılmasını önlemek için,
  • İmplantlara üst yapı olarak,
  • Kırık, şekli bozuk veya renklenmiş dişleri kaplamak için,
  • Eksik diş boşluklarını köprü ile doldurmak için zirkon kuron yapılmaktadır.

    Zirkonyum kuronların görüntüsünü pek çok şey etkilese de en önemlisi ışığa verdikleri tepkidir. Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Metal desteksiz porselen veya zirkonyum kuronların ışık geçirme özelliklerinden dolayı derinlikleri ve canlılıkları daha fazladır. Doğal dişe en yakın görüntüyü verirler.

    Tam Seramik Kuron

    Klasik metal destekli porselen kronlar, metal alaşım üzerine porselen işlenerek hazırlanır. Bu alt yapı gri renktedir. Gri alt yapı üzerine diş rengine uygun porselen işlenir. Ancak son yıllarda gelişen teknoloji ile üretilen kronlarda alt yapı 'empress' adı verilen cam seramikler ile sağlanmaktadır. Alt yapı olarak kullanılan cam seramiğin rengi beyazdır. Üzerine diş rengine uygun porselen işlenmektedir.

  • Özellikle ön diş restorasyonlarında cam seramik kuronlar tercih edilmelidir. Cam seramik kuronlar alt yapılarında metal bulundurmadıkları için ışık geçirgenlikleri çok fazladır. Bu sayede diş hekiminin dahi muayene yapmadan ayırt edemeyeceği doğallıkta dişler yapmak mümkün olur. En estetik kuronlar cam seramik ile yapılır. Zirkonyumdan da daha fazla estetik görüntü sağlanır. Hem zirkonyum, hem de cam seramiklerde metal kuronlarda görülen diş etinde gri çizgi gözükmez.

    Ön dişlerde cam seramik kullanılırken; çiğneme basıncının yüksek olduğu azı dişlerinde zirkonyum tercih edilmelidir. Çünkü cam seramikler çok estetik olmasının yanında kırılgan yapıdadır. Cam seramikler üretilirken CAD-CAM teknolojisinden yararlanılır. Ancak fabrikasyon bir üretimde estetikten bahsetmek mümkün olmaz. Cam seramikler mutlaka tecrübeli bir hekim tarafından ölçü alındıktan sonra, sanatçı bir seramist tarafından kişiye özel ‘hand made’ olarak üretilir.

    Sıkça Sorulan Sorular
    Dişlerin kaplanması (kuronlanması) nedir, dişe zarar verir mi?
    Estetik nedenlerle de dişler kuronlanabilir ancak bu tamamen hastanın istediği doğrultusundadır.
    Porselen köprü ne zaman uygulanır?
    Bir veya birden fazla diş eksikliğinde komşu dişler ile desteklenen özel kaplamalarla aradaki boşlukların doldurulması için yapılırlar. Bir köprünün uygulanmasında, eksik dişin oluşturmuş olduğu boşluğun iki yanındaki dişler (doğal dişler ya da implantlar) kuronlarla kaplanır ve boşluğu kapatacak olan yapay diş de bu kuronlar arasında yer alır.
    Metal destekli kuronlarla zirkonyum destekli kuronların farkı nedir?
    Her iki malzeme için kesilmesi gereken diş miktarı hemen hemen aynıdır. Metal destekli kuronların alt yapısı gri metalden olur ve direnci zirkonyuma göre daha fazladır. Estetik olarak ince diş eti yapısı olan hastalarda gri bir yansıma yapabilir. Zirkonyum destekli kuronların alt yapısı ise zirkonyum olarak adlandırılan beyaz bir malzemeden yapılmıştır. Bu nedenle diş eti altında gri yansıma oluşturmaz. Her iki malzemenin de üst yapısı porselen ile kaplanır.
    Kaç seansta kuron/köprülerim biter ve bu seanslarda neler yapılır?

    Porselen kuronların hazırlanması için en az dört seans gerekir. Bu seanslarda aşağıdaki işlemler yapılır:

  • Dişlerin hazırlanması ve ölçü: Restorasyon yapılacak diş ya da dişler, uygulanacak tedaviye göre küçültülür ve bütün ağzın detaylı ölçüsü alınır.
  • Alt yapı provası: Laboratuvarda alınmış ölçüden elde edilen ağız modeli üzerinde hazırlanan zirkon veya metal altyapının ağız ortamında prova ve uyumlanması yapılır.
  • Porselen prova: Laboratuvarda metal altyapı üzerinde hazırlanan porselenin ağız içinde komşu ve karşı dişlerle uyumlaması ve kontrolleri yapılır. Renk ve estetik olarak hastanın da fikirleri alınır. Cila yapılmak üzere laboratuvara gönderilir. Beğenilmeyen bir estetik olduğunda bu seans tekrarlanabilir.
  • Cila ve simantasyon: Laboratuvarda cilası yapılan restorasyon son kez ağızda denenir. Herhangi bir problem yoksa, hastanın da onayı alındıktan sonra restorasyon diş üzerine sabitlenir. Hastaya protez ve ağız bakım teknikleri anlatılır.
  • Kuron yapılan her dişe kanal tedavisi gerekir mi?
    Kuron yapılacak her dişe kanal tedavisi uygulanması gerekmez. Ancak kuron yapılmadan önce dişte geniş bir çürük varsa, dişin kuron hazırlıkları sırasında sinir–damar paketinin yaralanması söz konusuysa dişin kanal tedavisine ihtiyacı olabilir.
    Kuronlarım yapılana kadar dişsiz mi kalacağım?
    Kuronlarınız yapılana kadar fonksiyon ve çiğnemenizi sağlamak için mutlaka geçici protezler yapılacaktır.
    Aşırı madde kaybı olan ya da sadece kökü kalmış bir diş kaplanabilir mi?
    Dişin kaplanabilmesi için kurona destek olacak yeterli bir yapıya ihtiyaç vardır. Doğal diş çürük ya da kırık gibi nedenlerle üstüne yapılacak kuronu destekleyemeyecekse, dişe kanal tedavisi yapılarak ve kanal içerisine post&core yapılarak bir alt yapı oluşturulabilir.
    Porselen kuronlarımın/köprülerimin bakımını nasıl yapmam gerekir?
    Porselenlerin doğal diş gibi mutlaka fırçalanması gerekir. Günlük bakımda araya sıkışan gıdaların temizlenmesi için diş ipi ve arayüz fırçaları kullanılmalıdır.
    Porselen dişlerim takıldıktan sonra ne gibi sorunlar yaşarım?
    Kuronunuz yapıştırıldıktan sonra genellikle hassasiyet ya da rahatsızlığınızın olmaması gerekir. Az miktarda sıcak-soğuk hassasiyeti olabilir. Ancak ısırdığınızda ağrı ya da hassasiyet hissediyorsanız, diş hekiminiz ile görüşmeniz gerekir. Bu sorun büyük ihtimal ile kuronun yüksek olmasından kaynaklıdır ve kolaylıkla düzeltilebilir.
    Porselen dişim kırılırsa ne yapmam gerekir?
    Kuronların kırılması mümkündür ve bazen ağız içerisinde tamir edilebilirler. Kırık geniş bir alanda ise kuronun yenilenmesi gerekebilir.
    Porselen dişimde hareketlilik hissedersem ne yapmam gerekir?
    Kuronun yapıştırıldığı materyal tükürüğün de etkisi ile eriyebilir. Böylece kuronun altına sızan bakteriler çürük oluşturabilir. Bu nedenle kuronunuzun hareket ettiğini hissettiğinizde diş hekiminiz ile görüşmelisiniz. Yapıştırıcının uzaklaşması ya da kuronun uyumsuzluğu nedeni ile kuron yerinden çıkabilir. Eski kuronunuz yeniden yerleştirilebilir ya da yeni bir kuron yapılması gerekebilir. 

Bazı durumlarda, kuronlu dişlerde hissedilen hareketlilik destek dişin çevre dokularındaki kayıplardan da kaynaklanabilir. Bu durumun hekiminiz tarafından değerlendirilmesi gereklidir.
    Köprülerin ömürleri ne kadardır?
    Köprülerin ortalama ömrü 5 ila 7 yıldır. Ancak daha uzun yıllar kullanılabilmeleri için düzenli günlük bakımların yapılması ve hekim kontrollerinin aksatılmaması gerekmektedir.